Natura ne ofera o uimitoare serie de resurse care ne pot imbunatati sanatatea si consolida imunitatea. Intre aceste resurse se numara si ciupercile, renumite pentru beneficiile nutritive, de care se bucura oameni din intreaga lume. De-a lungul timpului, ciupercile au fost utilizate ca alimente, medicamente, otrava si in ritualuri spirituale/religioase, inca din cel putin anul 5000 i.Hr.. Au fost folosit in supe, tonice, ceaiuri, preparate culinare si formule farmaceutice pe baza de plante care au promovat sanatatea si longevitatea. In ultimii ani, oamenii de stiinta au studiat si beneficiile medicinale ale ciupercii Cordyceps si efectele sale asupra organismului uman.
Ce este Cordyceps
Sub numele de Cordyceps sunt incluse aproximativ 400 de specii de ciuperci, dintre care cele mai multe cresc in China, Coreea, Nepal si Tibet. In China si Tibet, dar si in alte locuri ale lumii, ciupercile Cordyceps sunt folosite in scop medicinal, de mai bine 1500 de ani, fiind considerate rare si pretioase. In China antica, Cordyceps era recomandata pentru tratarea multor boli si considerata un panaceu si un tonic general pentru sanatate, la fel ca Ginseng-ul. In prezent, speciile de Cordyceps au fost destul de bine studiate in China si in Japonia, beneficiile acestora fiind bine documentate. Speciile de Cordyceps sunt endoparazite in totalitate, de regula pe insecte, alte artropode, dar si pe alte ciuperci.
Azi, Cordyceps sinensis, in special, este o specie frecvent utilizata in medicina pentru ca ofera multe avantaje, cu putine sau fara efecte secundare. Este cunoscuta ca fiind foarte eficienta pentru dezvoltarea fortei, intarirea sistemului imunitar si pentru reducerea efectelor imbatranirii. Alaturi de ginseng si cornitele pufoase de cerb, Cordyceps sinensis este unul dintre medicamentele tonifiante frecvent utilizate in China. Proprietatile acestei specii sunt cunoscute in terapeutica orientala de peste 1000 de ani, in vremurile stravechi aceasta ciuperca fiind folosita ca “elixir al vietii” doar de catre familiile imperiale. Cunoscuta si sub numele de “leacul bun pentru toate” sau “aurul medicamentelor”, Cordyceps sinensis este cea mai scumpa specie vegetala in medicina chineza.
Foarte interesant este ca aceasta planta are calitati duble, in sensul ca vara, in perioada in care se formeaza sporii acestia sunt imprastiati de vant si paraziteaza larva unui fluture, in acest mod trecand din ciclul vegetal in cel animal. Ulterior, larva infectata se ingroapa in pamant in forma de gogoasa. In timpul iernii Cordycepsul va hiberna si se va hrani din gogoasa fluturelui si din radacini ale unor plante, reusind sa reziste pentru mult timp in pamant. In momentul in care conditiile climatice vor fi favorabile, o noua planta va rasari din pamant, iar ciclul biologic se va relua. In concluzie, aceasta ciuperca este planta, dar si insecta, in functie de ciclul biologic. Din acest motiv, Cordyceps este cunoscuta sub numele de “iarna larva, vara planta”.
Ce contine ciuperca Cordyceps
Continutul ciupercii Cordyceps include componentele nutritionale active precum acizi grasi si aminoacizi esentiali, vitamine (B1, B2, B12, E si K), minerale (calciu, magneziu, sodiu, fier, potasiu s.a.m.d.), enzime, steroli si proteine, deosebit de importante pentru o functionare buna a organismului uman. Cordycepinul, de exemplu, este o substanta activa foarte eficienta in procesele metabolice; acidul glutamic, acidul oleic si acidul linoleic, imbunatatesc sistemul imunitar si sunt foarte benefici pentru tonifierea corpului; ophiocordinul este un puternic antibiotic natural. La modul general vorbind, continutul ciupercii Cordyceps sinensis include aproximativ 20 de elemente, cu efecte remarcabile in mentinerea nivelului electrolitilor si a elementelor care sunt homeostatice in corp.
Beneficiile ciupercii Cordyceps
Beneficiile acestei ciuperci sunt mentionate intr-un text datat inca din secolul al XV-lea. In acest text, autorul Zurkhar Nyamnyi Dorje punea accent pe proprietatile tonice ale ciupercii, subliniind, de asemenea, efectele afrodisiace. Desi acesta este cel mai vechi text descoperit in care sunt mentionate proprietatile pe care ciuperca Cordyceps sinensis le are, se presupune ca beneficiile sale au fost folosite cu mult inainte de secolul in care textul este datat.
In prezent sunt cunoscute beneficiile ciupercii Cordyceps. Iata cateva dintre acestea:
- Sanatatea creierului: Fara sa ne dorim acest lucru, in ani de viata stresul ne oboseste creierul. In timp, stresul cronic creeaza stari inflamatorii cronice la nivelul creierului. Aceste stari inflamatorii cronice sunt observate in studiile prin intermediul a diferiti markeri proinflamatori. Persoana afectata ajunge in timp la boli precum Parkinson sau Alzheimer. Cercetatorii studiaza efectele stresului cronic asupra sanatatii creierului urmarind markeri inflamatori cum ar fi factorul de necroza tumorala TNF-alfa, interleukina-6 si NF-kB. Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca ciuperca Cordyceps are beneficii pozitive asupra starii de spirit si a memoriei.
- Cancer: Poate ca beneficiul potential cel mai controversat al Cordycepsului este cel ce priveste cancerul. Extractul de Cordyceps sinensis si-a demonstrat eficacitatea impotriva cancerului la animalele mari, in principal, prin stimularea sistemului imunitar. Cordyceps creste, de asemenea, consumul de oxigen la nivel celular, ceea ce descurajeaza formarea cancerului si a proliferarii acestuia. Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham au descoperit, de asemenea, ca ciuperca Cordyceps poate sa reprezinta un tratament eficient pentru cancer si in cazul oamenilor. Utilizata in mod obisnuit in medicina chineza, aceasta ciuperca inhiba cresterea, diviziunea si proliferarea celulelor canceroase in organism. In prezent, se fac cercetari pentru a se determina daca aceasta ciuperca poate reduce dimensiunea tumorii, in special in cazurile de cancer pulmonar sau de piele.
- Regleaza functia cardiaca: ciuperca Cordyceps ajuta la intarirea muschilor inimii si ajuta la imbunatatirea functiei cardiace. Aceasta creste toleranta la hipoxie cardiaca si reduce rata de absorbtie de oxigen. In medicina traditionala chineza, Cordyceps este adesea recomandata pentru reglarea tensiunii arteriale.
- Contribuie la reglarea functiei hepatice: ciuperca Cordyceps ajuta la reducerea substantelor toxice eliberate de organism, ca urmare a unor boli, cum ar fi fibroza hepatica. De asemenea, ajuta la reglarea sistemului imunitar si la cresterea capacitatii antivirale a corpului, avand un rol benefic in prevenirea si tratamentul hepatitelor virale. Mai mult de atat, un studiu realizat la Universitatea Michigan a concluzionat ca aceasta ciuperca poate sa protejeze ficatul de efecte nocive pe care le dau unele medicamente. Alte studii realizate la Universitatea Michigan demonstreaza ca administrarea ciupercii scade gradul de fibrozare a ficatului si imbunatateste functia hepatica in infectiile cornice cu hepatita B.
- Imbunatateste funtia respiratorie: poate vindeca astmul, ajuta la extinderea bronhiilor si chiar la prevenirea emfizemului pulmonar. Aceasta ciuperca poate sa protejeze plamanii, putand fi administrata in afectiuni precum bronsita, pneumonie, astm bronsic, emfizem pulmonar, tuberculoza.
- Regleaza functia renala: Cordyceps are capacitatea de a reduce boala renala cronica. Aceasta imbunatateste functia de baza a rinichilor si, de asemenea, reduce toxicitatea rezultata din cauza leziunilor renale. Un studiu realizat la Mayo Clinic, Minnesota, a demonstrat aceasta ciuperca poate sa protejeze rinichii de efecte nocive pe care le dau unele medicamente puternice.
- Reduce nivelul colesterolului din sange: Pe langa faptul ca reduce nu doar nivelul colesterolului total al LDL, Cordyceps reduce trigliceridelor si peroxidarea lipidelor, avand un rol cardiprotector deosebit de eficient.
- Creste energia organismului: Cordyceps ajuta la intinerirea organismului, reduce oboseala si imbunatateste performantele atletice. Aceasta creste productia de energie in mitocondrii. Studii pe animale au aratat ca administrarea ciupercii Cordyceps stimuleaza productia de ATP (compus care contine adenina, riboza si trei grupari fosfat, ce se gaseste in celule si are rol de a stoca energia). Insa rolul pe care Cordyceps il are pentru energizarea organismului este cunoscut inca de la inceputul anilor ’90, context in care atletele din China s-au impus in aproape toate competitiile de profil doi ani la rand. Povestea se repeta in anul 1993 cand echipa de atletism a acestei tari a castigat 9 medalii in Germania, dar si in 1994 cand aceeasi echipa a castigat 12 medalii la Roma. Bineinteles ca tot acest succes a ridicat si o multime de intrebari legate de performanta constanta. Se considera ca doar un antrenament temeinic nu ar fi fost suficient. Ma Jia Jun, antrenorul echipei de atletism, administra insa atletilor si un tonic din Cordyceps si carapace de testoasa pe care il prepara dupa o reteta secreta. Cu toate acestea s-a considerat ca performanta s-ar datora administrarii de steroizi, acuzatie nefondata dupa realizarea analizelor de sange. Chiar si azi reteta lui Ma Jia Jun a ramas secreta, insa se stie ca 80% din ingrediente constau in Cordyceps.
- Contribuie la imunitatea organismului: Cordyceps este, de asemenea, eficienta in stimularea imunitatii organismului, imbunatatind raspunsul organismului in fata atacurilor agentilor patogeni. Ciuperca este, de asemenea, un antioxidant eficient in protejarea vaselor de sange. Cordyceps poate avea efecte sedative usoare la unele persoane, ceea ce reduce anxietatea si asigura un somn odihnitor. Asadar, aceasta ciuperca faciliteaza cresterea celulelor imune si promoveaza producerea de anticorpi in organism, imbunatatind functia sa.
- Afrodisiac si disfunctii sexuale: In tarile din Asia, Cordyceps este utilizat ca afrodisiac si ca remediu pentru impotenta. Studiile clinice au aratat ca aceasta ciuperca este eficienta pentru relaxarea tesutului muscular neted al penisului, cresterea fluxului de sange si duce la erectii mai ferme si mai durabile. In cadrul Univeristatii Pittsburg a fost realizat un studiu care a concluzionat ca aceasta ciuperca este eficienta in cazurile in care se constata disfunctii sexuale masculine. De asemenea, au fost realizate teste pe animale concluzionandu-se ca administrarea ciupercii a dus la stimularea productiei de testosteron si crotizol. Pe de alta parte, Cordyceps este si tonic sexual feminin.
- Diabet: La persoanele carora le-a fost administrata Cordyceps a fost remarcat efectul hipoglicemic, or reducerea nivelului de glucoza din sange poate aduce beneficii diabeticilor. De asemenea, Cordyceps este benefica persoanelor cu rezistenta la insulina.
- Alte beneficii ale Cordyceps-ului: Pe langa toate beneficiile enumerate anterior, Cordyceps imbunatateste longevitatea, echilibreaza functiile Yin-Yang ale organismului, actioneaza ca un antibiotic natural, este un antiinflamator puternic, are un rol important in eliminarea din organism a substantelor toxice, are rol antidepresiv, regleaza nivelul trombocitelor in sange si inlatura efectele negative ale chimioterapiei si radioterapiei.
Disponibilitatea pe piata de profil din Romania
Ciuperca Cordyceps este comercializata sub forma de capsule, ceai, precum si sub forma de pudra. Indicatiile terapeutice mentionate sunt date numai cu titlu informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Asadar, va recomandam ca inainte de a consuma Cordyceps sa consultati specialistul nostru.