Prin acest articol ne propunem sa aducem in prim plan o ciuperca rara al carei nume este Ganoderma – multi o cunoasteti si sub numele de “ciuperca magica”, “planta tineretii“, “elixirul eternitatii“ s.a.m.d. Proprietatile acestei ciuperci asupra organismului uman au fost cunoscute initial in medicina traditionala chineza, ulterior popularitatea sa crescand in medicina japoneza si coreeana. Azi, proprietatile curative ale Ganodermei sunt cunoscute in toata lumea de catre cei care pun pret pe vitalitate, longevitate si nu numai. Este necesar sa subliniem utilizarea acestei ciuperci doar ca remediu naturist (asadar, in medicina, dar nu si in bucatarie).
Clasificari ale Ganodermei
In categoria Ganoderma intra sase tipuri de ciuperci, insa cele mai importante pentru organismul uman sunt urmatoarele:
(1) Ganoderma Lucidum (cunoscuta sub numele de “Reishi” sau “Ciuperca Rosie”): este cea mai populara ciuperca din categoria Ganoderma, dat fiind faptul ca are cele mai multe valori terapeutice – intre altele, activand capacitatea organismului de a lupta impotriva tumorilor. Dispune de o varietate de mecanisme concentrate pe moderarea sistemului imunitar, fiind capabila, de exemplu, sa il sustina atunci cand este slabit. In general, Ganoderma Lucidum creste cantitatea de celule ale sistemului imunitar activ. S-a dovedit stiintific faptul ca suplimentele de Ganoderma Lucidum promit sa ajute in numeroase terapii recomandate in cazul cancerului.
De asemenea, eficienta Ganoderma Lucidum ca tratament adjuvant a fost dovedita prin faptul ca s-a observat ca imbunatateste sanatatea atunci cand insoteste alte medicamente in terapiile pentru cancerul de san, hepatita, sindromul oboselii si cancerul de prostata. Pe piata farmaceuitica nu exista multe suplimente foarte eficiente cu proprietati anticancer, insa Ganoderma Lucidum pare a fi unul dintre acestea.
(2) Ganoderma Applanatum: studiile de specialitate au aratat ca aceasta ciuperca are in continut anticorpi antitumorali puternici, compusi antibacterieni si are proprietati antifibrotice.
Continutul Ganodermei
Probabil ca sunteti familiarizati cu importanta pe care o are Ginseng-ul in fitoterapie. Este bine de stiut ca asiaticii au considerat Ganoderma mai importanta decat Ginseng-ul, acest aspect rezultand din scrieri foarte vechi. O idee justificata, avand in vedere ca in continutul Ganodermei intra peste 200 de substante active care ajuta organismul uman. Prin faptul ca are in continut polizaharide, adenozine si triterpenoide, precum si germaniu organic, Ganoderma poate sa reduca colesterolul, sa trateze bolile de piele, sa intinereasca tenul si organismul uman si, in acelasi timp, sa fie un imunostimulent foarte puternic. Insa despre toate beneficiile Ganodermei pentru organism vom vorbi mai tarziu in cadrul acestui articol.
Boli si afectiuni in care administrarea suplimentelor cu Ganoderma este benefica
Veti fi uimiti sa vedeti cat de mare este numarul bolilor si al afectiunilor in care Ganoderma poate sa actioneze ca tratament adjuvant cu rezultate benefice. In cele ce urmeaza vom puncta astfel de situatii fara sa luam in calcul gradul de gravitate al bolii or afectiunii, criteriul abordat fiind cel alfabetic. Asadar, suplimentele cu ganoderma actioneaza in cazuri de:
- Alergii si astm: Mentionam in introducerea acestui articol ca in continutul Ganodermei isi fac prezenta, intre altele, triterpenoidele si acidul ganoderic, or aceste elemente diminueaza alergiile dat fiind faptul ca au efecte antihistaminice. De astfel, triterpenoidele si germaniul organic din continutul Ganodermei au proprietati antiinflamatorii ceea ce inseamna ca muschii care sustin tuburile bronhiale vor fi relaxati prin administrarea de suplimente cu ganoderma, reducandu-se astfel severitatea crizelor de astm.
- Alzheimer: Vorbim despre o boala produsa de un proces de reducere a acetilcolinei din creier. Este foarte adevarat, pana in prezent nu a fost descoperit un tratament care sa vindece aceasta boala degenerativa, insa Ganoderma poate ajuta la imbunatatirea memoriei, incetinind procesul de reducere a acetilcolinei (neurotransmitator care stimuleaza neuronii) din creier.
- Artrita: Continutul de triterpenoide, germaniu organic si imunomodulatoare al ciupercii Ganoderma poate sa controleze inflamatiile, ceea ce inseamna ca suplimentele cu Ganoderma sunt benefice la prevenirea si combaterea artritei reumatoide.
- Boli cardiace si reglarea presiunii sanguine: Am tot amintit pana acum de unele elemente din continutul Ganodermei, dar nu si despre adenozina care, impreuna cu triterpenoidele naturale, echilibreaza presiunea arteriala, imbunatateste circulatia, scade nivelul de grasime din sange si previne aparitia arterosclerozei. Prin toate aceste beneficii se poate preveni chiar si atacul cerebral. Mai mult de atat, avand in vedere ca aceasta ciuperca purifica sangele si elasticizeaza arterele si vasele de sange, contribuie si la reducerea presiunii sanguine.
- Boli hepatice: Ciuperca Ganoderma are proprietati antifibrotice si imunologice, din acest motiv putand sa contribuie la buna functionare a ficatului. Retineti, de asemenea, ca administrarea suplimentelor cu ganoderma poate aduce functiile ficatului la normal.
- Boli renale: Pentru a dovedi eficienta Gandormei in bolile renale (nefrita acuta, nefrita cronica, sindrom diabetic renal, nefroza si febra reumatismala), profesorul Fumio Tsurudani de la Institutul Medical Universitar din Nagoya, Japonia, a realizat un studiu ai carui subiecti au fost persoane cu boli renale. Concluzia studiului a fost ca albuminuria si colesterolemia au fost diminuate dupa administrarea Gandormei. Mai mult de atat, functiile rinichilor au fost mentinute in conditii normale. Pe de alta parte, un alt studiu de specialitate realizat in anul 2008 la nivelul unui grup format din 88 de subiecti (barbati) a demonstrat eficienta Ganodermei si in cazul infectiilor urinare.
- Cancer: In mare majoritate stiti ca nu s-a inventat inca un tratament minune care sa invinga o boala nemiloasa precum cancerul. Ceea ce probabil nu stiati este ca aceasta ciuperca poate sa reduca riscul aparitiei cancerului. Mai mult de atat, Ganoderma este foarte eficienta in distrugerea celulelor cancerigene, dat fiind faptul ca are in continut nu mai putin de 154 de tipuri de antioxidanti, dar poate opri si metastazele. Afirmatiile anterioare sunt sustinute si de rezultatele unui studiu realizat in anul 2003 pe 34 de pacienti aflati in stadii avansate de cancer. In acel context, pacientilor le-a fost administrata timp de 3 luni, de cate 3ori/zi, Ganoderma. In final, concluzia studiului a constat cresterea semnificativa a celulelor T (limfocite cu un rol central in imunitatea mediata celular).
- Colesterol: Triterpenoidele si adenozina din continutul Ganodermei pot sa reduca nivelul colesterolului rau din organism.
- Constipatie: Ganoderma are, de asemenea, in continut fibre nesolubile care ajuta la reglarea functiilor digestive si la eliminarea toxinelor. Hemiceluloza, o polizaharida complexa, ajuta la o buna functionare a colonului
- Dependente: Prezenta germaniului organic si al antioxidantilor in continutul Ganodermei, duce la o buna functionare a sistemului nervos, ceea ce presupune si controlarea si stoparea dependetelor nocive pentru organismul uman.
- Diabet si reglarea zaharului in sange: In timp de inaintam in varsta, nivelul zaharului din sange tinde sa creasca. Ganoderma are un continut bogat in polifenoli si polizaharide, ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Mai mult de atat, Ganoderma echilibreaza metabolismul general al organismului.
- Energizare si eliminarea stresului: Am vazut si pana acum ca germaniul organic (GE-132) din continutul Ganodermei are numeroase beneficii asupra organismului uman. Mai mult decat cele mentionate anterior, dat fiind faptul ca acest antioxidant puternic ajuta la o oxigenare mai buna a celulelor, Ganoderma are un aport considerabil la cresterea nivelului global de energie al organismului. Pe de alta parte, Ganoderma contribuie la diminuarea stresului, multumita compusilor sai.
- Gastrita si alte afectiuni ale stomacului: Studii de specialitate realizate la nivel global, indica faptul ca una dintre cele mai raspandite infectii bacteriene din lume este Helicobacter Pylori. Aceasta bacterie ne afecteaza stomacul dand numeroase afectiuni in randul a nu mai putin de 50% din populatia lumii. Desi este considerata o bacterie covarsitor de rezistenta, Helicobacter Pylori isi gaseste un inamic veritabil in compusii pe care ii contine ganoderma.
- Gripa, raceala, herpes si alte virusuri: Persoanelor carora li se administreaza in mod regulat suplimente cu Ganoderma reusesc sa stea departe de gripa si raceli, dat fiind faptul ca polifenolii, flavonoidele, Beta glucanul si Lentinanul imbunatatesc foarte mult sistemul imunitar. Din acelasi motiv, la care se mai adauga contributia germaniului care creste productia de interferon, Ganoderma poate sa trateze herpesului si alte virusuri. Foarte important de mentionat este un studiu realizat de cercetatori japonezi prin care s-a demonstrat ca administrarea Ganodermei ajuta la reducerea atacului virusului HIV asupra celulelor sanatoase ale sistemului imunitar.
- Migrene si cefalee: Deseori migrenele si cefaleele ridica probleme majore si refuza sa inceteze. Compusii ciupercii Ganoderma alaturi de triterpenoide pot sa relaxeze sistemul nervos, in acest mod controland in mod eficient si eliminarea acestor afectiuni.
- Obezitatea si pierderea in greutate: Obezitatea reprezinta, fara indoiala, una dintre bolile acestui secol. Ganoderma nu numai ca previne acumularea kilogramelor in plus ci si lupta cu acestea, fiind un stimulent natural al metabolismului.
- Parkinson: Parkinson este o boala degenerativa ce apare ca rezultat al mortii lente si treptate a neuronilor. Tulburarile legate de maladia Parkinson apar, de obicei, in jurul varstei de 50 la 70 de ani. De exemplu, varsta medie de debut a bolii in Canada si in Franta, este de 57 de ani. La inceput, simptomele pot fi confundate cu cele normale de imbatranire, dar atunci cand acestea ajung sa fie severe, diagnosticul devine mai evident. Pana cand apar primele simptome, se crede ca 60% pana la 80% din celulele nervoase din substantia nigra sunt deja distruse. Asadar, atunci cand apar simptomele, boala are, in medie, intre 5 si 10 ani de evolutie. La nivel global, boala este diagnosticata la mai mult de 300.000 de oameni in fiecare an. Numarul de cazuri creste odata cu varsta. Dupa cum spuneam, una din cauzele aparitiei bolii Parkinson este distrugerea celulor creierului, or antioxidantii pe care Ganoderma ii contine previne distrugerea acestora. Se considera ca un consum regulat de Ganoderma tine aceasta boala departe.
- Protejarea pielii: Efectele nocive ale radicalilor liberi pot fi combatute de Ganoderma prin actiunea antioxidantilor care protejeaza pielea. Astfel, consumul de Ganoderma intarzie aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii. Mai mult de atat, aceasta ciuperca este extrem de benefica in cazul cancerului de piele.
- Remediu anti-imbatranire: Ciuperca poate combate, de asemenea, efectele imbatranirii si asigura longevitatea organismului.
- Sistemul osos: Nu in ultimul rand, persoanele care consuma in mod regulat Ganoderma se vor bucura de mentinerea densitatii osoase.
Mod de administrare
Ganoderma este un supliment alimentar recomandat atat copiilor cat si adultilor. Este indicat sa se administreze dimineata, inainte de micul dejun. De asemenea, este de dorit ca in toata perioada administrarii sa se consume multa apa pentru a se intensifica efectele sale. Produsele Ganoderma pot fi administrate atat persoanelor bolnave cat si in scop preventiv, in special pentru o mai buna functionare a sistemului imunitar.
Ganoderma nu are efecte secundare, insa in timpul administrarii isi pot face prezenta simptome de dezintoxicare precum usoare dereglari digestive, ameteli, dureri ale oaselor si eruptii cutanate care nu trebuie sa ingrijoreze fiind considerate semne normale de recuperare. Desi in cazul Ganodermei nu au fost raportate contraindicatii este indicat sa se consulte un medic inainte de a se administra.
Disponibilitatea Ganodermei pe piata de profil din Romania
Veti putea achizitiona Ganoderma sub forma de capsule sau extras lichid, dar si sub forma de ceai sau cafea, cu mentiunea ca puteti gasi ca aroma celor din urma este mai amara.