În prezent se cunosc mai mult de 100 de tipuri de acizi grași, însă dintre aceștia organismului uman îi sunt absolut necesare grăsimile polinesaturate omega 3 și omega 6, care nu pot fi sintetizate în corpul nostru, ci provin exclusiv din alimentație. În situația în care există un raport optim între omega 3 și omega 6, corpul uman va transforma acidul linolenic omega 3 (ALA) în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).
Ce este DHA
Acidul docosahexaenoic (sau DHA) este unul dintre acizii grași polinesaturați omega 3, considerati ca fiind indispensabili organismului uman, deoarece ajută de la dezvoltarea și funcționarea normală a creierului fătului și până la bătrânețe, altfel spus, pe durata întregii vieți și înainte de a ne naște.
Acizii grași se găsesc în concentrație mai mare în fosfolipidele membranei celulei retiniene (50-60%), nervoase și a mielinei (învelișul fibrelor nervoase). DHA reprezintă, de asemenea, un un element component important al retinei, spermei și cortexului cerebral. Din totalul de 60% de grasimi din creier, 30% din acestea sunt acid docosahexaenoic, motiv pentru care DHA poartă numele și de acid cervonic.
De unde preluăm DHA
Odata ce înaintăm în vârstă transformarea ALA în EPA și DHA devine tot mai ineficientă, fiind necesar un aport extern din hrană sau suplimente naturale. DHA este o componentă esențială a membranelor celulare ale multor organisme, de la bacterii la anumite animale marine, însă sursele din care poate fi preluat sunt și cele vegetale. Așadar, se recomandă consumul de anșoa, homar, macrou, păstrav, sardine, somon (nu de crescătorie), ton, creveți și hering, de 2-3 ori pe săptămână pentru a asigura organismului 0,5 g de EPA și DHA zilnic. DHA se poate prelua, însă, și din ulei de in, ulei de rapiță și ulei de soia. DHA poate fi preluat, de asemenea, din ouă de gaină și din anumite produse alimentare care conțin ulei de pește sau ulei de microalge.
Uneori este cu adevărat dificil să se preia DHA din pește, din cauza conținutului ridicat de mercur din peștele gras, deși multe specii de acest fel fiind considerate cei mai buni furnizori ai acestui acid esențial. Din fericire, există o alternativă, care este la fel de interesantă pentru mulți vegetarieni. Exista companii care produc acum suplimente de DHA direct din alge, mai degrabă decât din pește. Așadar, foarte important de menționat este faptul ca DHA poate fi preluat de organism și prin administrarea de suplimente alimentare naturale, precum DHA Softgel (produs pe care îl găsiți aici: https://naturalactivplant.ro/produs/dha-softgel/).
Studii cu privire la DHA
În studiile timpurii, s-a dovedit că este util ca inima să fie protejată împotriva aritmiilor periculoase cu ajutorul DHA, iar dovezile continuă să crească în sensul că DHA poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Folosirea acidului docosahexaenoic a fost, de asemenea, studiată pentru rolul său în domeniul sănătății creierului. Legătura între anumiți acizi grași și dezvoltarea creierului este ferm stabilită. S-a dovedit clinic că DHA preluat din uleiul de pește este benefic pentru o stare de spirit stabilă, depresie majoră sau tulburare bipolară. Este, de asemenea, cunoscut că DHA poate proteja creierul împotriva efectelor îmbătrânirii. Odata cu înaintarea în vârstă, acidul docosahexaenoic scade în celulele creierului, iar aportul extern ar putea avea un efect pozitiv.
De asemenea, studiile de specialitate au demonstrat că o cantitate mică de DHA este prezentă în laptele matern. Sugarii alăptați cu lapte matern par să aibă un IQ mai mare decât cei hrăniți cu un alt tip de lapte. Acest lucru i-a convins pe unii producători de lapte praf să adauge acid docosahexaenoic în formulă. Pentru femeile care intenționează să alăpteze, recomandarea multor medici este să înceapă să consume suplimente de DHA în ultimul trimestru de sarcină. De astfel, tot mai multe cercetări susțin că suplimentarea cu DHA în timpul sarcinii și copilariei poate duce la creșterea performanței cognitive a copilului.
Alte cercetări ne indică faptul că există o legătura între nivelurile crescute de DHA și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer. Un studiu realizat în anul 2003 a demonstrat că persoanele vârstnice, de peste 65 de ani, care au consumat cel puțin o dată pe săptămână pește, au avut un risc mai mic de îmbolnăvire cu 60%.
Motive pentru care organismul uman are nevoie de acid docosahexaenoic
Având în vedere că motivele pentru care organismul are nevoie de DHA sunt numeroase, ne vom rezuma la cele mai importante. Având în vedere că acizii grași Omega-3 au o importanță majoră pentru pentru ochi, creier și pentru sistemul imunitar, cantitatea optimă de DHA în organism contribuie la elasticitatea membranelor celulelor și la o funcționare mai bună a acestora. DHA influențează în mod pozitiv funcționarea creierului, indiferent la vârsta la care ne raportăm (de la stadiul de făt și până la sfârșitul vieții). În cadrul acestui articol am menționat ca laptele matern conține acid docosahexaenoic, din acest motiv fiind de preferat ca mama să își alăpteze copilul, asigurându-se în acest fel că ochii și creierul se vor dezvolta normal. De asemenea, DHA este foarte important pentru menținerea acuității vizuale normale, dar și pentru o bună funcționare a inimii.
Între simptomele tipice de carență DHA se numară: simptomele de slăbiciune musculară, probleme ale vederii, vindecarea în timp prelungit a rănilor, afectarea memoriei ș.a.m.d. De regulă, la copii, carența de acid docosahexaenoic este semnalată de tulburări de vedere și tulburări de creștere. Subliniem și faptul că la vârstnici, carența de DHA a fost asociată cu boala Alzheimer.
Afecțiuni în care administrarea DHA este foarte benefică:
- Boli de inimă: efectele bune pe care uleiul de pește le are asupra bolilor de inimă sunt cunoscute. Mai mult de atât, prin administrarea suplimentelor cu DHA, se reduce riscul apariției unor boli de inimă, prin faptul că este eficient pentru scăderea trigliceridelor, scade tensiunea arterială și diminuează riscul de formare a cheagurilor de sânge.
- Artrita reumatoidă: cercetări realizate în diferite țări ale lumii au concluzionat că administrarea DHA reduce simptomele și inflamația asociate cu această afecțiune.
- Dureri menstruale: administrat în mod regulat, uleiul de pește reduce durerea din perioada mentruației.
- Lupus: durerile și starea de oboseală pe care persoana afectată de această boală le are pot fi reduse prin administrarea uleiul de pește.
- Boli cardiovasculare: DHA determină scaderea tensiunii arteriale și previne infarctul miocardic și tromboza. După un atac de cord, cu o doză de 1 gram pe zi de EPA și DHA vor fi mai protejați. De asemenea, acești acizi grași scad pulsul și reduc riscul aritmiilor. Nu în ultimul rând, pot scădea trigliceridele, o grăsime din sânge corelată cu bolile de inimă, și pot scădea tensiunea arterială.
- Artrita reumatoidă: administrarea acizilor grași Omega 3 reduce durerile articulare și rigiditatea asociate acestei boli.
- Degenerarea maculară: studii realizate până în prezent concluzionează că administrarea de acizi grași Omega poate să oprească dezvoltarea degenerării maculare.
De asemenea, suplimentele de Omega-3 sunt recomandate pentru: ameliorarea proceselor inflamatorii care apar datorită dezvoltării unor afecțiuni; boli ale vaselor de sânge și ale inimii, scăderea tensiunii arteriale; boli virale și infecțioase; buna dezvoltare a proceselor cognitive, dezvoltarea inteligenței, a memoriei și puterii de concentrare; sindrom Down, schizofrenie, dislexie, migrene, diskinezie tardivă, autism, etc. Nu în ultimul rând, DHA este deosebit de important în creșterea și dezvoltarea sistemului nervos central, dar și pentru funcționarea vizuală la sugari.
Deși studiile realizate nu sunt încă concludente sau este încă necesar să se mai studieze anumite teme de cercetare, se consideră că DHA are beneficii importante în depresie, hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), demență, tulburări bipolare, schizofrenie și cancer.
Beneficiile DHA în cosmetică
Păr: administrarea de acizi grași Omega 3 ajută la frumusețea și sănătatea firului de păr. Persoanele cărora li s-au administrat acizi grași Omega 3 timp de o lună, s-au bucurat de un luciu minunat al părului și de faptul că acesta a crescut mai repede.
Unghii: prin adminastrarea de acizi grasi Omega 3, unghiile vor fi mai puternice și mai puțin casante.
Piele: acizii grași Omega 3 dau finețe și fermitate pielii. Ridurile pot fi combătute, iar acneea poate fi controlată.
In final, subliniem că atunci când achiziționați un supliment DHA, trebuie să urmăriți o concentrație mare de acid/gram de produs, pentru a fi siguri că veți beneficia de calitate crescută.