In ultimii ani, ciupercile terapeutice sunt preferate de un numar mare de persoane ca remediu alternativ, o alegere justificata, de astfel, data fiind capacitatea terapeutica a acestora de a preveni si de a trata un numar mare de boli si afectiuni.
In randul ciupercilor terapeutice, foarte apreciata este Chaga. In Siberia, aceasta ciuperca este cunoscuta si sub numele de „darul lui Dumnezeu” sau „ciuperca nemuririi”. Rusii nu sunt insa singurii care percep Chaga ca un aliment cu puteri supranaturale.
Aceasta ciuperca, de asemenea, cunoscuta sub numele de „Inonotus obliquus” – este venerata si de japonezi care o numesc „diamantul padurii”, dar si de chinezi care o numesc „regele plantelor.”
Ce este Chaga?
Chaga – un tonic bogat in substante nutritive, minerale si antioxidanti – este o ciuperca intalnita, de regula, in regiunile nordice ale lumii. Este originara din Siberia insa poate fi gasita si in nordul Asiei, in Norvegia, Canada, muntii din Carolina de nord, Coreea si in regiunile de nord si sud ale Europei. Desi exista mai multe tipuri de ciuperci Chaga, in scop medicinal este folosita cea care creste pe scoarta mestecenilor. Chaga poate creste, de asemenea, pe scoarta aninilor si fagilor insa acest tip de ciuperca poate avea efecte periculoase pentru sanatate.
Dupa cum am mai spus, Chaga este o ciuperca extrem de apreciata pentru beneficiile pe care le ofera organismului uman. Poate preveni si trata o varietate de afectiuni medicale.
Beneficiile acestei ciuperci parazite au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru gastrita si ulcer. In Rusia, Chaga este folosita inca din secolul al XVI-lea ca tratament cu rezultate deosebit de bune impotriva tumorilor maligne. Insa in China, Chaga este folosita din cele mai vechi timpuri si pentru longevitate si frumusete.
In Siberia, de exemplu, Chaga este preferata ceaiului negru si cafelei. De astfel, specialistii au remarcat ca in aceasta zona a lumii rata cancerului este scazuta, aproape ca nu exista boli de stomac iar durata de viata a localnicilor este mare. Mentionam anterior locurile din lume in care poate fi gasita aceasta ciuperca, ar trebui fi insa subliniat ca ciupercile din Siberia sunt cele mai bogate in antioxidanti, acest fapt datorandu-se conditiilor climatice (frig sau cele de desert extrem).
Continutul ciupercii siberiene (Chaga)
In continutul acestei ciuperci intra numeroase minerale, fibre, compusi steroizi, polizaharide, celuloza, lignina, fenoli si acizi triterpenici. Intre minerale mentionam: potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu; iar intre acizii organici se remarca acidul oxalic. Acest continut face posibil ca Chaga sa aiba efecte biostimulatoare asupra sistemului nervos central. Persoanelor carora li se administreaza aceasta ciuperca le este stimulat metabolismul si au crescuta rezistenta organismului la boli. De asemenea, continutul in cantitati mari de betulina, acid betulinic si lupeol, face ca produsele administrate sa aiba efect antitumoral. Se considera ca aceasta ciuperca este cea mai puternica planta anticancer a carei beneficii sunt cunoscute si dovedite. Mai mult de atat, betulina din continutul Chagai contribuie major in tratarea afectiunilor metabolice (ex.: obezitatea si sindromul metabolic). Pe de alta parte, dupa cacao, Chaga are cel mai mare continut de antioxidanti. Nu in ultimul rand, Chaga este o sursa importanta de melanina, drept urmare asigurand si frumusetea unghiilor.
Beneficiile ciupercii Chaga pentru organism si studii de specialitate care le sustin
Mentionam anterior ca beneficiile ciupercii Chaga pentru organism au fost demonstrate inca din secolul al XV-lea. Azi, mai mult ca oricand, aceste beneficii sunt sustinute de studii de specialitate realizate de cercetatori la nivel global. Chiar si renumitul scriitor rus Alexander Solzhenitsyn a descris in romanul “Pavilionul cancerosilor”, numeroasele proprietati pe care le are ciuperca Chaga. In continuare ne propunem sa subliniem o serie de beneficii pe care Chaga le aduce in afectiuni precum:
- Cancerul: Antioxidantii din continutul acestei ciuperci pot inhiba cresterea celulelor canceroase. Acest lucru poate fi benefic in tratamentul celor mai multe forme ale bolii, dar este deosebit de eficient in tratamentul cancerului de colon si cancerului la ficat. De asemenea, acidul betulinic protejeaza impotriva cancerului de piele, cancerului ovarian si cancerului cerebral, prin faptul ca actioneaza asupra apoptozei. Chaga are efecte antitumorale demonstrate si in cazurile de cancer de san, cancer uterin, cancer pulmonar si cancer gastric. Pe de alta parte, Chaga combate dezvoltarea metastazelor si este citostatica. Aceste afirmatii sunt sustinute de studii realizate de cercetatori din mai multe zone ale lumii. Astfel, in 1999, Mizuno si alti cercetatori din echipa sa, dar si Wasser si Weiss, au ajuns la concluzia ca hidroextractul de Chaga are efecte antitumorale. Cu 4 ani mai tarziu, un studiu realizat in anul 2003 sub conducerea lui Hwang, a demonstrat ca hidroextractul de Chaga poate sa opreasca inmultirea celulelor canceroase proportional cu durata administrarii. Un alt studiu realizat in anul 2008 sub indrumarea unui profesor de la Facultatea de Biologie a Universitatii Kangwon din Coreea, a demonstrat efectul antimutagen puternic al extractului de Chaga, un efect deosebit de important pentru preventia cancerului si oprirea inmultirii celulelor canceroase.
- Diabetul zaharat: Deoarece ciupercile Chaga ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange, pot fi benefice pentru persoanele cu diabet zaharat, mai ales de tip 2, care au probleme cu controlul zaharului din sange.
- Afectiuni ale aparatului cardiovascular: ciuperca Chaga poate fi utila in afectiuni ale inimii. Prin complexul de substante active continute, intareste muschiul cardiac, peretele vascular, dar normalizeaza si metabolismul general. S-a constatat, de asemenea, ca aceasta ciuperca contribuie la normalizarea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.
- Obezitate: Dupa cum am mai spus, Chaga poate imbunatati metabolismul unei persoane, ajutand-o sa aiba mai multa energie si rezistenta. Aceasta poate fi de ajutor celor care se lupta cu kilogramele in plus.
- Psoriazis: S-a dovedit, de asemenea, ca Chaga poate sa combata psoriazisul. Intr-un studiu realizat in Rusia, s-a concluzionat ca pacientii carora le-a fost administrata Chaga s-au vindecat.
- Gripa, raceala, herpes si alte virusuri: Din cele mai vechi timpuri, vindecatorii din Siberia utilizau infuzia din Chaga in terapiile antivirale. Proprietatile antivirale pe care Chaga le are sunt sustinute si de cercetari. Astfel, un grup de specialistii rusi care au investigat potentialul terapeutic al 82 de tulpini din 33 de specii de ciuperci ce cresc in sudul Siberiei, a demonstrat ca Chaga are cele mai bune proprietati antivirale. Extractul de ciuperca are rezultate foarte bune administrat in cazuri de gripa si raceli. Folosita inca din cele mai vechi timpuri ca remediu contra gripei in zonele reci, nord-estice ale Rusiei, in Bealrus, Polonia, Finlanda si Tarile Baltice, Chaga continua sa fie utilizata pentru aceleasi proprietati si azi, insa la nivel global. De asemenea, un grup de cercetatori rusi considera ca Chaga poate fi un antidot bun in cazurile de SIDA.
- Boli inflamatorii: In anul 2009, un studiu efectuat de o echipa de specialisti coordonata de profesorul Q. Van la Universitatea Winnipeg din Canada, a demonstrat ca extractul de Chaga are efect antiinflamator specific.
- Stres: Un adaptogen este o substanta care poate modifica raspunsul unui individ la stres. In 1950, guvernul fostei Uniuni Sovietice au efectuat experimente pentru a testa efectele adaptogene asupra organismului uman. In acest context s-a demonstrat ca Chaga este cea mai puternica dintre ciupercile utilizate si ca face minuni pentru alinarea stresului.
- Ajuta la procesul digestiv: ciupercile Chaga sunt considerate extrem de importante, deoarece contin substante nutritive in abundenta. De asemenea, sunt bogate in vitamina B, fenoli, flavonoide, minerale si enzime. Ele sunt una dintre sursele cele mai bune de acid pantotenic, o vitamina care ajuta la procesul digestiv.
Pe langa beneficiile pe care le aduce in numeroase afectiuni, ciuperca Chaga este benefica in cosmetica, pentru cresterea longevitatii si imunitatea organismului.
- Cosmetica: Fiind o sursa buna de melanina, asigura frumusetea unghiilor.
- Creste longevitatea: Vechii chinezi credeau ca ciupercile Chaga cresc longevitatea. De fapt, nu doar acestia! Coreenii si japonezii consuma in mod regulat Chaga, iar faptul ca speranta de viata a acestora este cuprinsa intre 85 si 100 de ani, sustine afirmatiile potrivit carora Chaga are proprietati anti-imbatranire.
- Intareste imunitatea organismului: In anul 1955, in dorinta de a demonstra ca anumite plante pot ajuta organismul uman in lupta impotriva unor boli si ca pot aduce un aport consistent la intarirea sistemului imunitar, Academia de Știinte Moscova Medical a realizat o cercetare in care a inclus si studiul ciupercii Chaga. S-a demonstrat astfel ca aceasta ciuperca are capacitatile mentionate anterior.
Indicatiile terapeutice mentionate sunt date numai cu titlu informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Suplimentele nutritive nu ar trebui sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat. De asemenea, acestea nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor mici. Se vor depozita departe de lumina, caldura si umiditate. Inainte de a consuma Chaga, consultati un specialist.
Disponibilitatea pe piata de profil din Romania
Ciuperca Chaga este comercializata sub forma de capsule sau pliculete de ceai, precum si sub forma de pudra care poate fi adaugata in diferite preparate culinare.