Despre beneficiile pe care coenzima Q10 le are s-au scris numeroase studii de specialitate, in ideea in care se doreste constientizarea pe scara larga a importantei sale pentru organismul uman. Cu toate acestea, numarul persoanelor care stiu ce este si ce face CoQ10 nu indica majoritatea, o constatare ce reprezinta un motiv in plus pentru tema subiectului de azi.
Ce este coenzima Q10 (CoQ10)?
Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanta liposolubila a carei prezenta a fost constatata in toate celulele organismului uman si, in mod special, in cele a caror activitate este foarte intensa – ficatul, inima si creierul. Multi specialisti incadreaza CoQ10 in grupa vitaminelor. Este foarte adevarat ca actiunea pe care coenzima Q10 o are este foarte asemanatoare cu cea a vitaminelor, in mod special cu a Vitaminei E, insa in cazul CoQ10 s-a constatat un efect antioxidant mult mai puternic – prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare -, in comparatie cu cel al vitaminelor. O alta diferenta intre coenzima Q10 si vitamine consta in faptul ca spre deosebire de vitaminele traditionale care se obtin prin aport dietetic, CoQ10 este sintetizata in corp.
Coenzima Q10 are doua functii esentiale:
(1) producerea energiei foarte necesara pentru o desfasurare normala a proceselor biochimice ale celulelor organismului;
(2) de antioxidant puternic, cunoscut si sub denumirea de ubiquinona-10.
Cum se poate prelua coenzima Q10?
Desi ficatul poate sa produca o anumita cantitate de coenzima Q10, la un moment dat, nu va mai fi vorba de cantitati despre care sa se poata spuna ca sunt suficiente organismului, deoarece factori precum varsta si unele medicamente scad productia hepatica.
Multi dintre voi ganditi ca puteti prelua coenzima Q10 din alimentatie. O idee justificata, de astfel, dat fiind faptul ca, intr-adevar, coenzima Q10 se gaseste in cantitati mici sau moderate in uleiuri (soia, rapita, susan, masline, bumbac, porumb, sofranel etc.), peste (anghila, pastravul si pestii plati), nuci (alune, migdale, fistic, nuci verzi), diferite tipuri de seminte, oua, carne de pui si, in cantitati mai mari, in carnea de vita, organe de animale (inima – 113mg/kg, ficat si rinichi – aproximativ 50 de mg/kg), peste (sardine, sepia, macrou, ton, hering, somon) sau in fructele de mare. Dar, multe persoane nu respecta o dieta alimentara potrivita ceea ce inseamna ca trebuie ca la un moment dat sa ia in considerare si raportul exterior asigurat de suplimentele nutritive. Astfel, potrivit rezultatelor mai multor studii stiintifice, Coenzima Q10, un produs Shenzhen 999, asigura o buna disponibilitate biologica. Acest produs contine: coenzima Q10 40 mg naturala, vitamina E (sub forma de acetat de dl-alfa tocoferil) 40 mg/333% DZR. Excipienti: ulei din orez 320 mg. Invelisul capsulei: gelatina, apa purificata. Fiind vorba despre un supliment nutritiv este recomandat sa va adresati medicului curant inainte de a incepe un tratament cu CoQ10.
Spuneam anterior ca productia hepatica scade in timp ce se inainteaza in varsta, dar si din cauza unor medicamente. De exemplu, multe persoane sunt dependente de medicamente pe baza de statine, controversate si, in acelasi timp, foarte eficiente pentru scaderea colesterolului. Le aducem in discutie dat fiind faptul ca reduc in mod semnificativ nivelul de coenzima Q10 din organism. Or, daca intelegem ca unei persoane ii este deosebit de important un supliment zilnic de coenzima Q10, intelegem si ca unei persoane careia i se administreaza medicamente pe baza de statine un supliment de CoQ10 ii este vital.
Cum actioneaza coenzima Q10?
Dupa cum am mai spus, aceasta substanta vitala pentru organism, produce energie insa actioneaza si asemenea unui antioxidant puternic, inactivand radicalii liberi raspunzatori de distrugerile celulare. Cercetari de specialitate au dovedit ca aceasta coenzima produsa de celula vie stimuleaza sistemul imunitar, insa astfel de studii nu au reusit sa indice cu precizie toate modalitatile prin care CoQ10 poate sa lupte impotriva procesului de imbatranire. Ca antioxidant, poate sa protejeze moleculele de grasime impotriva oxidarii sau invadarii cu radicali liberi. De asemenea, contribuie la stabilizarea membranei celulare. Si, mai mult de atat, are un aport deosebit la nivelul mitocondriilor in procesul de bioenergetica. Inlocuind rezervele pierdute de CoQ10, veti stopa procesele de pierdere a energiei si de reducere a bioelectricitatii.
Studii cu privire la beneficiile coenzimei Q10
Coenzima Q10 este un energizant mitocondrial care si-a demonstrat eficienta in cazul unor boli de inima si in tulburari neurologice. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit mecanisme specifice care indica faptul ca aceasta coenzima ar putea avea un rol important in combaterea anumitor forme de cancer. Pe de alta parte, cele mai surprinzatoare rezultate sunt date de studii mai noi care arata modul in care CoQ10 lupta impotriva unei game largi de tulburari legate de varsta. In cele ce urmeaza vom rezuma descoperiri recente care indica beneficiile pe care CoQ10 le aduce organismului uman.
- Coenzima Q10 protejeaza creierul dupa un stop cardiac: Persoanele care au supravietuit unui stop cardiac sufera adesea leziuni cerebrale ireversibile ca urmare a privarii creierului de oxigen. Cercetatorii europeni au combinat administrarea de CoQ10 cu un tratament hipotermic (o tehnica ce a dovedit ca poate reduce leziunile neuronale si creste rata de supravietuire) si hipotermie plus placebo, intr-un studiu realizat pe 49 de persoane care suferisera un stop cardiac si fusesera resuscitati cardio-pulmonar. In cadrul cercetarii s-a relevat ca procentul pentru 3 luni de supravietuire in grupul de CoQ10 a fost de 68%, iar in grupul placebo de 29%. De asemenea, s-a mai constat ca 36% dintre pacientii care au primit coenzima Q10 au avut un rezultat neurologic bun la trei luni, mai mare, asadar, decat procentul de 20% al pacientilor din grupul placebo.
- Eficacitate posibila in hipertensiune: Autorii unei meta-analize publicate in 2007, in cadrul careia au fost analizate 12 studii clinice (pe 362 subiecti in total), au ajuns la concluzia ca la pacientii cu hipertensiune arteriala, CoQ10 poate reduce tensiunea arteriala sistolica cu 17 mmHg si a presiunii diastolice de 10 mmHg, fara efecte adverse notabile. Dozele utilizate in studiu au variat de la 60 mg la 100 mg, de 2 ori pe zi.
- Eficienta posibila in insuficienta cardiaca (clasa I-III): Utilizarea coenzimei Q10 ca adjuvant in unele tratamente adresate insuficientei cardiace este frecvent prezenta in Japonia si unele tari europene. Autorii unei meta-analize publicata in 2006, au analizat 11 studii clinice (cu 319 subiecti in total). S-a ajuns la concluzia ca aceasta coenzima are un efect benefic la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva. Efectul este mai pronuntat atunci cand insuficienta este usoara sau moderata (gradul I-III) si atunci cand pacientii nu iau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE). Dozele utilizate in studiu au variat de la 60 mg la 200 mg, de 2 ori pe zi.
- Prevenirea migrenelor: Deoarece disfunctia mitocondriala poate contribui la debutul unor migrene prin limitarea metabolismului oxigenului, un grup de cercetatori a realizat in anul 2005 un studiu pe 42 pacienti elvetieni, in ideea de a dovedi contributia utilizarii CoQ10 in prevenirea durerilor de cap. Pacientii care au suferit de migrene timp de un an (sau chiar mai mult), cu doua pana la opt atacuri pe luna, au fost repartizati aleatoriu pentru a primi fie 100 mg de CoQ10, fie placebo, de trei ori pe zi. La sfarsitul studiului de trei luni, la nivelul grupului tratat cu CoQ10 s-a inregistrat o frecventa mai mica a durerilor, decat in grupul placebo. Numarul mediu lunar de atacuri de migrena a scazut de la 4.4 la 3.2 in grupul CoQ10; si de la 4.4 la 4.3 in grupul placebo. S-a relevat, astfel, ca in grupul CoQ10 a fost redusa frecventa migrenelor cu 27%.
- Degenerarea maculei: Degenerescenta maculara legata de varsta este cea mai frecventa cauza de pierdere a vederii la persoanele de peste 60 de ani. Un grup de cercetatori maghiari a proiectat un studiu clinic pentru a evalua capacitatea unor compusi (intre care si CoQ10) de a imbunatati metabolismul mitocondrial. Astfel, peste 100 pacienti cu degenerescenta maculara legata de varsta timpurie au fost repartizati aleatoriu pentru a primi fie doua capsule pe zi cu un continut de 200 mg de acetil-L -carnitina, 780 mg de acizi grasi omega-3 si 20 mg de CoQ10, fie capsule cu un continut de ulei de soia, intr-o cantitate egala cu prima capsula mentionata. In finalul perioadei de tratament (12 luni), cercetatorii au descoperit o imbunatatire semnificativa statistic a subiectilor analizati. Numai unul dintre cei 48 de pacienti (2%) din grupul de tratament au prezentat o agravare clinica semnificativa, pete oarbe in campul vizual. Aceste constatari sugereaza faptul ca intervenindu-se cu o combinatie adecvata de substante nutritive care afecteaza metabolismul lipidelor mitocondriale se pot stabiliza si chiar imbunatati functiile vizuale in degenerescenta maculara legata de varsta timpurie.
- Coenzima Q10 lupta impotriva cancerului: Studiul privind CoQ10 si cancerul s-a concentrat pe doua linii de cercetare: capacitatea CoQ10 de a imbunatati raspunsul imun si capacitatea sa de a reduce cardiotoxicitatea cauzata de o clasa comuna de agenti chimioterapeutici anticancer. Pacientii cu cancer prezinta adesea niveluri scazute de CoQ10 si cercetatorii au aratat ca aceasta coenzima poate creste raspunsul imun in oameni. Pe baza acestor descoperiri, cercetatorii danezi au investigat efectele CoQ10 in monoterapie si in combinatie cu alte elemente nutritive ca terapie adjuvanta pentru cancerul de san.
- Coenzima Q10 incetineste progresia bolilor neurodegenerative: Multi cercetatori au efectuat studii preclinice care examineaza modul in care stresul oxidativ poate contribui la moartea celulelor neuronale, o caracteristica a bolilor Parkinson, Alzheimer si a altor boli neurodegenerative. In timp ce studiile fundamentate pe utilizarea de CoQ10 in incetinirea evolutiei bolii Alzheimer au fost limitate la studiile preclinice, cercetarile legate de aportul CoQ10 in Parkinson au avansat in studiile clinice. In cazul bolii Parkinson, celulele creierului care produc neurotransmitatorul dopamina mor progresiv. Studiile pe animale au demonstrat ca aceasta coenzima poate proteja substanta neagra, situata in mezencefal. Pe de alta parte, alte studii au relevat ca la pacientii care au primit cea mai mare doza de CoQ10 (1200 mg/zi) au resimtit mai putin declinul functiei mentale si al capacitatii de a desfasura activitati de zi cu zi, decat cei care au primit placebo.
In concluzie, retinem ideea de la care am plecat in aceasta expunere, de data aceasta, enuntul fiind fundamentat de informatiile redate anterior: coenzima Q10 este vitala organismului uman si este necesar sa ne indreptam toata atentia asupra sa!